Фери Порше е търсил лек и ефикасен автомобил, който по възможно най-добрия

...
Фери Порше е търсил лек и ефикасен автомобил, който по възможно най-добрия
Коментари Харесай

Една германска легенда: Порше става на 75

" Фери Порше е търсил лек и ефикасен автомобил, който по допустимо най-хубавия метод да трансформира силата в динамичност на пътя ", споделя Ахим Щейскал, шеф на музея на " Порше " в Щутгарт. Тази седмица първокласната марка отбелязва 75-ата си годишнина.

През 1948 година Фери Порше създава своя първи състезателен автомобил. Оттогава " Порше " се е трансформирала в неизменима част от моторните спортове и първокласния сегмент, написа АРД в публикация, отдадена на историята на именитата автомобилна марка. Германската обществено-правна медия отбелязва, че в този момент компанията би трябвало да извърши прехода от мотори с вътрешно горене към електромобилност.

До 1966 година компанията е произвела общо 77 766 автомобила от модела " 356 ", първите 52 от които са съединени в Гмюнд, Австрия. " Порше 356 е лека структура от алуминий, тежаща единствено 585 кг и с модифициран мотор на " констенурка " с мощ 35 конски сили ", разказва историческото начало Щейскал.

1848 година: Фери Порше (вляво) и татко му Фердинанд Порше театралничат с модела 356 купе Снимка: Porsche/dpa/picture alliance

Първият първообраз на тази кола е регистриран на 8 юни 1948 година. През 1964 година се появява и Порше 911. А нито един различен модел не символизира Порше толкоз добре, колкото моделът " 911 ".

Култовият модел 911

" Сила и динамичност, само че също по този начин дизайн и състезателен темперамент, съчетани с ежедневна деловитост " - по този начин Щейскал разказва модела, който от дълго време се е трансформирал в знак на автомобилния производител от Щутгарт и който " може да се кара и в африканската пустиня, и по улиците на Ню Йорк ", по думите на неговия основател. Не е изненадващо, че компанията избра абревиатурата " P911 " за първичното си обществено предложение на акции предходната година. Тази комбинацията от знаци работи добре на интернационално равнище, показва АРД.

" Порше следва корпоративна тактика, насочена към цената ", разяснява Хелена Висберт от Висшето учебно заведение за приложни науки в Брауншвайг. " Заради това те постоянно създават с един автомобил по-малко, в сравнение с пазарът желае. Това работи доста добре в сегмента на първокласните и спортните коли ", изяснява професорката по автомобилна стопанска система.

По-скъпа от " Фолксваген "

След излизането на борсата предишния септември акциите на компанията нарастнаха с над 40 %. Това значи, че според пазарната оценка  " Порше " към този момент е по-скъпа от автомобилния колос " Фолксваген ".

 Във върховото си осъществяване изцяло електрическият Taycan на Във върховото си осъществяване изцяло електрическият Taycan на " Порше " разполага със 761 конски сили мощностСнимка: Pontus Lundahl/TT NEWS AGENCY/picture alliance

В подтекста на прехода към електромобилност и възбраната за продажба в Европейски Съюз на нови коли с мотори с вътрешно горене от 2035 година " Порше " имат още доста работа, посчова Висберт. " Сега компанията е в доста добра позиция, само че това към момента е остарелият, типичен свят на моторите с вътрешно горене. А " Порше " ще би трябвало да направи прехода към електричеси автомоили ", сподели тя за АРД.

80 % електрически коли до 2030 година

В момента основаната в Щутгарт компания предлага единствено едно напълно електрическо Порше - Taycan. В най-спортния му вариант автомобилът разполага с мощ от 761 конски сили. В взаимозависимост от модела, клиентите би трябвало да могат да изминат до 500 километра с едно зареждане на батерията. Реално обаче пробегът е по-малък. 

В момента моделът Taycan държи 11% от общите продажби на марката. само че компанията от Щутгарт е решена до 2030 година да реализира 80% дял на електрическите модели от общите продажби на компанията.

Вижте и нашата снимкова изложба:

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР